Struiken

Foto + Benaming   Beschrijving Blad Bloemen Vrucht
Hazelaar

  De hazelaar (Corylus avellana) is een in West-Europa autochtone struik uit de berkenfamilie (Betulaceae). De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.
De hazelaar is net als de Forsythia een "naaktbloeier": de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. 
De bladeren van de hazelaar zijn enkelvoudig en veernervig. De bladrand is dubbel gezaagd en er is geen bladschijfinsnijding. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na 10 jaar vrucht dragen (geënte struiken na 3 jaar).
     
Kornoelje

  Japanse kornoelje (cornus 'milky way') zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer, bessen in de herfst. Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, dood hout wegknippen of takken snoeien kan wel, als je dit in de winter doet, ziet je het beste waar je moet knippen.      
Krent

  Het Europees krentenboompje (Amelanchier ovalis) is een tot 5 m hoge struik uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is de enige soort uit zijn geslacht die van nature in Europa voorkomt. Deze soort houdt van kalkhoudende grond.
De groene bladeren zijn aanvankelijk overdekt met fijne haartjes, maar worden snel kaal. De bloeiwijze bestaat uit een rechtopstaande, behaarde, eindstandige tros met drie tot negen witte bloemen. De vruchten zijn blauwzwarte bessen met een kroontje erop. De vrucht is sappig en zoet en derhalve zeer geliefd bij vogels.
     
Parrotia

  Parrotia persica is een struik of boom afhankelijk van zijn ouderdom die behoort tot de familie Hamamelidaceae. De boom kan 5-7 m hoog worden. Bladeren: hartvormig, glanzend, in het voorjaar roodgerand uitlopend. Vanaf eind augustus geel tot scharlakenrood verkleurend.