Groenblijvers

Foto + Benaming   Beschrijving Blad Bloemen Vrucht
Hulst

  De hulst (Ilex aquifolium) is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae) die van nature voorkomt in het westen en zuiden van Europa, het noordwesten van Afrika en het zuidwesten van Azië. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux.
De hulst komt voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaam groeiende boom kan tot 10 m hoog worden en wordt gemiddeld 100 jaar oud. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De plant heeft rode bessen. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor. De bloeitijd loopt van mei tot in juni.

Hulst blad Hulst bloesem Hulst vrucht
Laurier

  De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een groenblijvende plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein-Azië. Als boom kan de laurierkers een hoogte van 14 m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen. De gebruikelijke hoogte bedraagt 6-8 m.
De plant heeft gewoonlijk een brede en gespreide kroon. De schors is bruinachtig grijs met duidelijke lenticellen (luchtporiën).

Laurier blad Laurier bloesem Laurier vrucht
Taxus

  Taxus is een geslacht van coniferen, meestal ingedeeld in de taxusfamilie (Taxaceae). Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. De hoogte kan variëren van 2,5 tot 20 m en de boomstammen kunnen een omtrek tot 5 m bereiken. Ze hebben een roodachtige schors en lancetvormige, vlakke, donkergroene, lange naalden van 1–4 cm bij 0,2-0,3 mm.
Elke kegel bevat één enkel zaad, gedeeltelijk omringd door een gewijzigde kegelschaal die zich tot een zachte, heldere rode besachtige structuur ontwikkelt aan het eind. De rijping van de "besjes" wordt uitgespreid over twee tot drie maanden, om de kans op succesvolle verspreiding van de zaden te verhogen. Taxussen zijn meestal tweehuizig.

Taxus blad Taxus bloesem Taxus vrucht
Zwarte den
Boom Zwarte Den
  De zwarte den (Pinus nigra) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De zwarte den komt voor in grote delen van Europa, Klein-Azië en het Atlasgebergte in noordwestelijk Afrika. De boom wordt gevonden van zeeniveau tot hoogtes van 2000 m. Het is een naaldboom met een kegelachtige tot schermvormige kruin. De zwarte den kan 55 m hoog en meer dan 500 jaar oud worden. De boom tolereert geen schaduw en moet vol in de zon staan, maar kan goed tegen sneeuw en vorst.

Zwarte Den blad Zwarte Den bloesem Zwarte Den vrucht