Laanbomen

Foto + Benaming   Beschrijving Blad Bloemen Vrucht
Amberboom   De amberboom (Liquidambar styraciflua) is een loofboom uit de familie Altingiaceae.
De plant komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika.
De amberboom wordt als sierboom sinds 1688 aangeplant in Europa. Er zijn enkele cultivars. De naam van de boom houdt verband met de hars die zich in de bast bevindt: 'amber' is het Engelse woord voor barnsteen, een fossiel hars. Verder onderscheidt de amberboom zich door haar bolvormige vruchthoofdjes.
Blad Amberboom Bloesem Amberboom Vrucht Amberboom
Beuk

   De beuk (Fagus sylvatica) is een plant uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Het is een van nature in Europa voorkomende boom.
De beuk kan tot 46 meter hoog worden. De stam is glad en grijs en de bast is dun, waardoor de boom bij plotse blootstelling aan zonlicht gevoelig is voor schorsbrand. Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend.
Blad Beukenboom Bloesem Beukenboom Vrucht Beukenboom
Eik
Eikenboom
  Eik (Quercus) is een geslacht van loofbomen. Tot dit geslacht behoren zowel bladverliezende als altijd groenblijvende bomen. Wanneer in het Nederlands over de eik gesproken wordt, gaat het meestal over de zomereik. Eikenhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. In het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Blad Eikenboom Bloesem Eikenboom Vrucht Eikenboom
Haagbeuk   De haagbeuk (Carpinus betulus), helzenteer, hesselteer, steenbeuk, jukbeuk of wielboom is een 15-25 m hoge boom uit de berkenfamilie (Betulaceae).
De haagbeuk is eenhuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen komen op één plant voor. De plant bloeit in april en mei. Het stuifmeel wordt door de wind verspreid.
Blad Haagbeuk Bloesem Haagbeuk Vrucht Haagbeuk
Linde    Linde (Tilia) is een geslacht van bomen uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De soorten van dit geslacht komen voor op het noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en Azië. Er worden ongeveer 25 ondersoorten binnen dit geslacht onderscheiden. Blad Lindenboom Bloesem Lindenboom Vrucht Lindenboom
Sierpeer    Peer (Pyrus), is een plantengeslacht dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond.
De bloeiwijze van het plantengeslacht peer is een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en, meestal ook elk jaar, vrucht draagt. Hoogstambomen bloeien op latere leeftijd dan zogenaamde spillen.
Blad Perenboom Bloesem Perenboom Sierboom
geen vrucht
Plataan

 

Plataan (Platanus) is een geslacht van bomen, het enige uit de plataanfamilie (Platanaceae).
De plataan wordt 30-35 meter hoog en ontwikkelt een zeer brede kruin, soms enkele kruinen, met een diameter van 8-12 meter. De grote bladeren en het dichte bladerdek maken de plataan tot een van de meest toegepaste schaduwbomen. Vooral in Zuid-Europa zijn ze bepalend voor het straatbeeld. De plataan wordt echter ook in België en Nederland als park-, laan- en straatboom aangeplant.

Blad Plataan Bloesem Plataan Vrucht Plataan
Knotwilg    Wilg (Salix) is een geslacht van tweehuizige bomen en struiken uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Wilgen zijn bladverliezende bomen met verspreide bladstand. De knop heeft één knopschub. De bloeiwijze van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een eenjarige twijg. De wilgenkatjes zitten of staan, dit in tegenstelling tot de hangende katjes bij populieren. Blad Wilgenboom Bloesem Wilgenboom Vrucht Wilgenboom